Szent István-napi étkek

Helyszín: a Clark Ádám tér és a Bem József tér között
Időpont: 2010.augusztus 20. 10:00-18:00

Az idei évben Szent István ünnepén rendhagyó programmal várjuk a kulináris élvezetek kedvelőit a budai rakparton. A Gasztro-sétányra látogató vendégek kizárólag olyan termékeket, ételeket, italokat és édességeket kóstolhatnak, melyek előállításának minden mozzanata magyar vonatkozású. A Magyar Gasztro-sétány egyben az árvízkárosultak javára történő jótékonysági gyűjtés.

Az idelátogató vendégek a Magyar Pékszövetség BKIK Kézműipari tagozatának köszönhetően hatvan pékség ízletes kenyereiből válogathatnak, a MAGOSZ gazdáinak jóvoltából pedig a kenyerek mellé húsokat és tejtermékeket kóstolhatnak. Így a sétány standjain találhatunk majd mangalicafelvágottat, tepertőkrémet, kecskesajtot és kenőmájast is. A budai rakparton zamatos gyümölcsökből sem lesz hiány: a magyar gazdák idei termésének színe-java –dinnye, barack, szilva, szeder- sorakozik majd a standokon.

Az egészséges életmód híveinek is akad kóstolnivaló bőven: bioszalámi és -kolbász, bioméz, lekvár és almalé, még biobor is található lesz a rakparti sátrakban. A reformkonyhát kedvelő édesszájúak desszertként a Zsanna-Manna mennyei finomságaiból csemegézhetnek, e termékek aszalt gyümölcsökön és olajos magvakon túl semmiféle adalékanyagot nem tartalmaznak.

A kóstolók után jöhet a főfogás! A Gasztro-sétány kiállítói a magyar konyha jellegzetes ízeivel várják vendégeiket: gulyás, pörkölt, ökörsütés és mangalicapecsenye, mindezek mellé szomjoltóként igazi házi szörpöket fogyaszthatunk. Rendhagyó vállalkozásként Benke László mesterszakács négyszáz liter budapesti lecsót készít, a Clark Ádám téren pedig a Pesti Barnabás Szakközépiskola diákjai helyben sütött szilvás buktát kínálnak. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének mesterei az idei év Magyarország Tortájával, az eredeti Sulyán-féle Szilvagombóc tortával jelennek meg a helyszínen.